HISTORIA

Kaustisen kamarimusiikkiviikko syntyi vuonna 1979 Kaustiselle asettuneen säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin (1944–2008) aloitteesta. Nordgren halusi tarjota paikkakuntalaisille mahdollisuuden kuulla klassista musiikkia ja saada taide-elämyksiä keskellä kylmintä talvea.

Nordgren toi Kaustiselle korkeatasoisia esityksiä, kiinnostavia taiteilijoita ja uutta musiikkia, ja tapahtuma on jatkanut tällä linjalla. Kaustisen kamarimusiikiviikolla on kantaesitetty yli 70 teosta, ja suomalaisen kamarimusiikin huippunimet ovat aina tulleet mielellään Kaustiselle esiintymään. Myös YLE on taltioinut viikon konsertteja usein.

Koulutuksellinen yhteistyö Kaustisen musiikkilukion on ollut alusta saakka keskeinen osa Kamarimusiikkiviikon toimintaa, ja koululaiskonsertit ja lastenkonsertit kuuluvat vakio-ohjelmistoon. Musiikin ohella Kamarimusiikkiviikon vuoden kuvataiteilijoina on esiintynyt useita suomalaisen kuvataiteen kärkinimiä.

Ainutlaatuisen kaustislaisen leimansa tapahtumalle antavat monenlaiset yhteistyöt ja rajanylitykset kaustislaisen pelimanniperinteen kanssa sekä tapahtuman taiteelliset johtajat, jotka Nordgrenin jälkeen ovat olleet paikallisessa perinteessä kasvaneita, maailmalle lähteneitä ja osin sieltä palanneitakin huippuammattilaisia.

Lue tästä Heikki Laitisen kirjoittama juttu Pehr Henrik Nordgrenista “Kaustislaisen säveltäjän syntymästä 80 vuotta”

PH Nordgren, kuva Olli Kangas

PH Nordgren, kuva Olli Kangas

Lue tästä entisen puheenjohtajan Kauppi Virkkalan kokemuksia vuosilta 1984-1991.

Walton Gröönroos ja Izumi Tateno (1991), kuva Olli Kangas