Petri Kumela Kuva Marek Sabogal
Petri Kumela on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maamme monipuolisimpana ja kiinnostavimpana klassisena kitaristina, joka on yhtä kotonaan niin periodisoitinten parissa kuin työskennellessään nykysäveltäjien kanssa. Kumela on myös kitaristeistamme kansainvälisimpiä ja tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään, oli kyseessä sitten resitaali Kolkatassa, kitaroiden motorisointi Meksikossa tai koulukonsertit Japanissa.
 
Petri Kumela on opiskellut Helsingin Konservatoriossa Juan Antonio Muron johdolla ja Saksassa Hochschule für Musik Nürnberg-Augsburgissa Franz Hálaszin luokalla. Hän oli ensimmäinen kitaristi, joka hyväksyttiin arvostetulle Meisterklassen –opintolinjalle ja hänelle myönnettiin kahtena vuotena peräkkäin harvinainen Saksan akateemisen opiskelijavaihdon (DAAD) apuraha Halászin mestariluokalla opiskelun jatkamista varten. Opintojensa täydennykseksi hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille, opettajinaan mm. Leo Brouwer, Oscar Chiglia, Alirio Díaz, Eduardo Egüez ja David Russell.
Petri Kumela on voittanut ensimmäiset palkinnot kansainvälisissä “Scandinavian Guitar Festival” sekä “Stafford Classical Guitar Recital” -kitarakilpailuissa. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Japanissa, Intiassa ja Bhutanissa. Konserttipaikat ovat vaihdelleet intiimeistä kotikonserteista arvostettuihin konserttisaleihin kuten Helsingin Finlandia-talo, Lontoon Purcell Room (Southbank Centre) ja Sapporon Kitara-hall.
 
Kotimaassa häntä on kuultu lukuisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa ja Kumela on esiintynyt orkesterisolistina mm. Lapin kamariorkesterin, Tapiola Sinfonietan, Kymi Sinfonietan ja Keski- Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa, kapellimestarien Ann-Maria Helsing, Juha Kangas, Massimo Lambertini, Rumon Gamba, Hannu Lintu, Ari Rasilainen, Yasuo Shinozaki, Dima Slobodeniouk ja John Storgårds johdolla. Solistikonserttien lisäksi hän toimii erittäin aktiivisesti myös kamarimuusikkona ja on esiintynyt Avanti!, Uusinta- ja Tampere Raw –kamariyhtyeiden, sekä monien muiden kokoonpanojen ja muusikoiden kanssa.
 
Petri Kumela on erityisen omistautunut nykymusiikille ja on kantaesittänyt yhdeksän kitarakonserttoa ja lukuisia pienimuotoisempia sävellyksiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänelle ovat omistaneet teoksiaan mm. Paavo Korpijaakko, Kalevi Aho, Minna Leinonen, Olli Kortekangas, Poul Ruders, Joachim F.W. Schneider, Riikka Talvitie, Lotta Wennäkoski ja Pehr Henrik Nordgren.
 
Kumela toimi 2013 Pohjoismaisten Musiikkipäivien kamarimusiikkisarjan taiteellisena johtajana ja 2017 aloitti hänen suunnittelemansa "Sipoon Äänet" -festivaali.
 
Petri Kumela on julkaissut yhdeksän levyä: ”Recital” (2002), ”Spellbound Tones” - P.H.Nordgrenin teoksia kitaralle (2005), ”C.P.E.Bach, Transcriptions for Guitar” (2007), ”Change is Gonna Come” (2010) ja ”Nebula” – Paavo Korpijaakon teoksia kitaralle (2012). Levy ”Oudossa Seurassa” ilmestyi marraskuussa 2013 ja oli ehdolla sekä EMMA-palkinnon saajaksi klassisen musiikin sarjassa että YLE:n vuoden levyksi. Vuonna 2016 julkaistiin ”Fantasía Andaluza” yhdessä flamencokitaristi Joonas Wideniuksen kanssa ja 2017 "Goldberg" saksalaisen Jürgen Ruckin kanssa. Hänen uusin levytyksensä Solo Sor sisältää Fernando Sorin musiikkia periodikitaralla soitettuna.
Levytyksien lisäksi Kumela on tehnyt useita nauhoituksia YLElle ja muille kansainvälisille radio- ja televisioyhtiöille.
 
Lisätietoa: petrikumela.com
 
Kuva: Marek Sabogal